Over Kirsten den Ouden – psycholoog in Rotterdam

Mijn naam is Kirsten den Ouden, geboren in 1987 en praktijkhouder van Kirsten den Ouden Psychologie. Ik ben getrouwd en woon samen met mijn man, twee kinderen en een ‘harige viervoeter’. In 2009 heb ik de studie Psychologie afgerond aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waarna ik na kortdurend in het psychologie onderwijs te hebben gewerkt, als psycholoog ben gaan werken in een GGZ instelling. Aanvankelijk de eerste jaren in de Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg met meerdere doelgroepen.

Sinds 2016 ben ik BIG-geregistreerd als GZ-psycholoog en heb ik de overstap gemaakt naar de Basis Geestelijke Gezondheidszorg. In 2019 ben ik mijn eigen praktijk begonnen. In de loop der jaren heb ik verschillende opleidingen en cursussen gevolgd, waaronder cognitieve-gedragstherapie, EMDR (geregistreerd als lid bij Vereniging EMDR Nederland), schematherapie en oplossingsgericht behandelen.

Kirsten den Ouden - psycholoog Rotterdam

Open en oprecht met ruimte voor moeilijke emoties, maar ook een gezonde dosis humor

Het leuke van werken in Basis Geestelijke Gezondheidszorg is voor mij dat ik in relatief korte tijd mee mag doen in het proces van de cliënt: van ontreddering naar hoop, van hoop naar inzicht en zelfredzaamheid en van daaruit naar herstel. Althans, daar gaan we voor!

Ik geniet ervan om te zien dat mensen, wanneer zij eenmaal begrijpen hoe de zo gezegde ‘vork in de steel steekt’ bij hun klachten, vaak weer heel zelfstandig de draad op kunnen pakken. Ik vind het belangrijk dat mensen zich serieus genomen voelen in hun klachten, gevoelens en denkwijzen en dat ik deze gevoelens en denkwijzen ook goed begrijp.

Hierbij past aandacht voor de voorgeschiedenis en soms een beetje graven, zonder te gaan problematiseren; ik ben voorstander van een normaliserende kijk op psychische klachten zonder deze te bagatelliseren.

Aan de slag in het hier en nu

Mijn stijl kenmerkt zich door open en oprecht contact met ruimte voor zowel moeilijke emoties als ook een beetje gezonde dosis humor. Ik werk ‘op maat’ en tegelijk gestructureerd. Mijn werkwijze bestaat deels uit het uitpluizen van relevante informatie over de voorgeschiedenis om tot een goed begrip van het klachtenbeeld te komen gevolgd door aan de slag gaan vanuit het hier en nu.

Je kunt bij mij terecht voor de meest voorkomende psychische klachten in de Basis GGZ zoals stemmingsproblematiek, angst, (enkelvoudig) trauma, overbelasting, zelfbeeldproblematiek en valkuilen in persoonlijke stijl. Daarnaast heb ik mij de afgelopen paar jaar meer verdiept in psychische problematiek rondom zwangerschap, bevallen en het ouderschap, nadat door mijn eigen ervaring met de overgang naar het moederschap mijn interesse in dit onderwerp is gegroeid.